Generatieweekend 18-20 november 2022

Bas en ik (Barbara) zijn in januari getuige geweest van elf ontroerende verhalen van evenveel ouder-volwassen kind-paren. In het Generatieweekend in Wenen, waar wij bij waren als therapeutisch assistent, spraken deze vaders en moeders met hun zoon of dochter en andersom. De eerste vraag die de ouder stelt aan het jonge kind, die de zoon of dochter vroeger was, is: hoe is het om met mij te leven.
Deze vraag is het begin van een open en oprecht, moeilijk en opluchtend, verdrietig, blij, confronterend en bevrijdend gesprek. Er wordt gepraat over wat er gewaardeerd wordt aan elkaar en ook over wat het kind voor de ouder gedragen heeft en heeft geprobeerd op te lossen om maar de liefde te krijgen waar het naar op zoek was. Het kind vertelt over fijne en lastige momenten, de ouder vertelt over het eigen verleden, zodat duidelijk wordt waar patronen, die generatie op generatie worden overgedragen, vandaan komen. Uiteindelijk gaat het laatste gesprek over hoe ze, als twee volwassen mensen, met hun relatie en elkaar willen omgaan. Om zo die oude patronen niet meer mee te slepen naar de eigen liefdesrelatie of door te geven aan de volgende generatie.

In 2017 heb ik deelgenomen aan het weekend met onze jongste zoon Joris. Door de uitleg werd het mij duidelijk dat dit weekend niet om de ouders draaide of om hun spijt, gelijk willen krijgen of excuses, maar om de zonen en dochters. Waar ik het meest ontroerd door was, was het feit dat mijn zoon voor het eerst helemaal vanuit zijn hart kon vertellen hoe moeilijk hij het had gevonden om te weinig steun van mij te hebben gevoeld toen hij door zijn grote broer werd gepest. Ik realiseerde mij nog veel meer dan daarvoor dat ik er op dit vlak niet echt voor hem geweest ben toen hij zo klein was. Ik kon de kleine jongen in mijn volwassen zoon deze keer echt horen.
Wat Joris daar nu zelf over zegt is: het generatieweekend dat ik samen met mijn moeder heb gedaan was voor mij een ontzettend bijzondere ervaring. Door onbesproken, soms lastige, gebeurtenissen uit mijn jeugd bespreekbaar te maken ontstond er ontzettend veel begrip en werd de, al goede, band die ik met mijn moeder had nog beter.

Het weekend begint op vrijdag 18 maart om 15 uur en eindigt op zondagmiddag 20 maart om 15 uur.

Ouder-zoon/dochterstellen zijn van harte welkom; we hebben nog plaatsen vrij. Informatie is te vinden op: https://relatietherapiezwolle.nl/generatieweekend/

Father and Son