Klinische Imago Opleiding

Word een bewuste, zelfverzekerde en competente relatietherapeut

Met de opleidingen van Imago Nederland kun je gecertificeerd Imago-therapeut of gecertificeerd Imago-coach worden. Om Imagotherapeut te worden moet je gediplomeerd psycholoog, psychotherapeut of psycho-sociaaltherapeut zijn.

In het kort

Eén jarige opleiding met 13 opleidingsdagen in 4 modules.
De opleiding wordt afgesloten met een supervisie-traject met als eindresultaat de certificering.

Nieuwe data voor de volgende opleiding:

Module 1: Fundamenten van Imago
28-29 juni 2024 of 13-14 september 2024
Module 2: 15-17 november 2024
Module 3: 30 januari – 2 februari 2025
Module 4: 10-13 april 2025

Kosten Fundamenten €725,-,
Kosten alle vier modules €3.510,- ,
Kosten meekomend partner €1.755,-
Opleiding is geaccrediteerd bij de SKB
Locatie Fundamenten: Eemklooster Amersfoort/Vilsteren
Hoofdlocatie module 2-4: Vilsteren (Overijssel)

De opleiding

De opleiding start met het volgen van een relatieweekend met je eigen partner of een vriend(in). Die kun je alvast volgen, ook ter oriëntatie, als je de beslissing de Imago-opleiding te volgen nog moet nemen. Zie Imago-relatieweekend.

Deze éénjarige Imago-opleiding bestaat, na het relatieweekend, uit 13 opleidingsdagen in vier modules. De eerste twee dagen noemen we de Fundamenten van Imago en deze dagen worden twee keer gegeven. Na de opleiding kan besloten worden om een supervisietraject te volgen met als eindresultaat de certificering als Imago therapeut.

De opleiding is in het Nederlands en wordt gegeven door Barbara Cremers, internationaal opgeleide en gecertificeerde Imago therapeut, Workshop Presenter en Imago trainer. Barbara wordt geassisteerd door haar man Bas van Raaij. Hij heeft 30 jaar ervaring als trainer en opleider op het gebied van communicatie en samenwerking. Samen verzorgen Barbara en Bas deze opleiding onder auspiciën van het Imago International Training Institute.

Feedback op de Fundamenten van Imago (zijn los te volgen):
– Inspirerend, verrijkend en fascinerend.
– Veel complimenten voor jullie allebei in de rust, hartelijkheid, kennis en kunde.
– Ik wil mijn conflicthanteringsstijl nog dieper onderzoeken, dat inzicht kwam
hier.
– Veel informatie in de twee dagen, die zowel direct toepasbaar is in mijn eigen
relatie(s) als in mijn werk. Ik vond de afwisseling van theorie en oefenen super
waardevol.

Heb je interesse vul het contactformulier (onderaan deze pagina) in dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

De data van de opleiding daarna zijn:
Module 1: vr – za 13 – 14 juni 2025 of vr – za 19 – 20 september 2025
Module 2: vr – zo 14 – 16 november 2025
Module 3: do – zo 29 januari – 1 februari 2026
Module 4: do – zo 23 – 26 april 2026

Begeleiding naar liefdevolle verbinding

De Imago Dialoog is een gereedschap dat mensen mee naar huis kunnen nemen en daar hun relatie bewust mee kunnen vormgeven, ook lang nadat de therapie gestopt is. De therapeut is de facilitator van de Dialoog, totdat het stel die begeleiding niet meer nodig heeft. Dit bevordert de zelfredzaamheid van de stellen, die gemiddeld minder sessies nodig hebben dan bij manieren waar ze ‘afhankelijk’ blijven van de therapeut.
Verder werkt Imago niet met twee individuen maar met de relatie, wat implicaties heeft voor de manier waarop de begeleiding plaatsvindt.

Direct aanmelden
opleidingsgroep
Veiligheid

Imago is een uitgebreide theorie en therapie voor gecommitteerd partnerschap binnen liefdesrelaties.
Omdat veiligheid binnen de relatie de eerste vereiste is om de verbinding weer te herstellen is de structuur van Imago relatietherapie eerst gericht op veiligheid. Als de partners zich veilig voelen laten ze hun verdediging zakken en kunnen ze met elkaar in gesprek.
De theorie van Imago suggereert dat het doel van een liefdesrelatie is om de kindertijd af te maken en de jeugdwonden te helen. We zoeken onbewust een partner uit waarbij we de oude patronen die we bij onze ouders hebben ontwikkeld, kunnen voortzetten. Het beeld van de eerste relaties (die met je ouders of verzorgers), dat je meeneemt als bagage in je volwassen relatie, noemen we het ‘Imago’.

De Imago Dialoog

De veilige structuur die Imago relatietherapie biedt is de Imago Dialoog. Hierin krijgt iedere persoon een verschillende rol met taak.
De zender praat over een klein vastomlijnd onderwerp en praat vooral over zichzelf, de eigen gevoelens en het eigen gedrag.
De ontvanger luistert naar de zender en spiegelt na iedere korte zin wat er gezegd is. De ontvanger checkt of dat klopt en vraagt daarna: is er meer? Zo wordt de zender steeds weer uitgenodigd om verder te gaan met het verhaal zonder onderbroken te worden door de gedachtegang van de ontvanger. Als de zender aangeeft uitgepraat te zijn over het onderwerp geeft de ontvanger een samenvatting (het belangrijkste dat ik jou heb horen zeggen is…), een erkenning (nu je dit verteld hebt snap ik goed hoe het voor jou is, en het klinkt logisch omdat…) en spreek empathie uit (ik kan me voorstellen dat jij je dan … voelt).

Soms voldoet het om alleen een dialoog te houden over een conflict om daar ook weer de verbinding met elkaar te ervaren. Soms is er meer nodig in de vorm van een gestructureerde aanpak aan het einde van de dialoog, waarin praktische stappen worden besproken.

De dialoog biedt de zender de mogelijkheid om te onderzoeken wat er voor hen speelt. Vaak is dit gerelateerd aan de jeugd en het proces van de dialoog voorziet in de veiligheid en de structuur om dit naar elkaar te kunnen uiten. Zo kan dan makkelijker worden gedeeld dat bijvoorbeeld een van de partners zich onbelangrijk of genegeerd voelt door de ander. Hierna wisselen de partners de rollen om en vertelt de ander wat zijn ervaringen, gevoelens en gedragingen zijn bij hetzelfde onderwerp.

De Imago Dialoog maakt het veel waarschijnlijker dat partners weten wat elkaars behoeftes en verlangens zijn. Ze worden aangemoedigd om (binnen de eigen grenzen) zorg te dragen voor andermans behoeftes en om rekening met elkaar te houden. Dit resulteert in een relatie die meer verbonden, vervullend en bevredigend is voor beide partners.

De therapeut heeft, samen met de Imagotheorie, in de Dialoog een instrument in handen dat relaties brengt naar verbinding, doordat alle onderliggende thema’s, gevoelens en trauma’s besproken kunnen worden.

Imago relatietherapie besteedt veel aandacht aan het weghalen van alle negativiteit, waarbij wel alles uitgesproken wordt, en ook aan het belang van het uitspreken van gefundeerde waarderingen, waardoor partners weer meer focus krijgen op de positieve kanten van de relatie.

opleiding relatietherapie

Wat leer je met deze Imago Opleiding?

In de Klinische Imago Opleiding leer je hoe je stellen begeleidt naar een bewuste, liefdevolle relatie. Je maakt stellen ervan bewust dat het grootste verlangen van de ene partner steeds weer botst op het grootste onvermogen van de andere partner. Je leert in de opleiding zelf zien wat hiervan de oorzaak is en ook dit duidelijk maken aan de stellen in je praktijk. Je leert de partners om te gaan van: “jij bent op dit moment niet de juiste partner voor mij” naar: “hoe kan ik op dit moment de beste partner zijn voor jou”. Dit vraagt van de partners zich open te stellen, kwetsbaar op te stellen en om te groeien binnen de relatie. Jij leert hoe je dit bij stellen kunt begeleiden in de Imago Dialoog in verschillende variaties en in het overdragen van jouw kennis over relaties naar de stellen.

In de opleiding is, naast het bespreken van de theorie, veel mogelijkheid om met elkaar te oefenen, zelf te ervaren, en om te groeien naar een competente relatietherapeut die kan werken met de meest uiteenlopende relatievragen van stellen in de praktijk. Omdat de kwaliteit van de cliënt-therapeut relatie en de ontmoeting tussen het stel en de therapeut van groot belang zijn wordt daar veel aandacht aan besteed. Er wordt bij supervisie tijdens, en na, de opleiding ingegaan op wat je als begeleider zelf tegenkomt in de ontmoeting met stellen en waar dat raakt aan je eigen geschiedenis, overtuigingen, verloren delen en verdedigingsmechanismen. Zodat je uiteindelijk nog meer aanwezig kunt zijn bij je stellen, omdat je weet wat je zelf meeneemt in de gesprekken.
Er is nog veel te zeggen over de theorie, therapie en opleiding; als je vragen hebt, neem contact met ons op.

Je wilt je aanmelden!

KRIJG MEER INFORMATIE OF MELD JE AAN