Hoe wij werken

Imago Relatietherapie

Er zijn drie manieren om te beginnen in onze praktijk: 1. Een intakegesprek, waarna jullie thuis besluiten of jullie door willen gaan, ofwel met losse gesprekken of een relatieweekend/privé tweedaagse; 2. Het relatieweekend voor meerdere stellen; 3. Een relatietweedaagse voor jullie alleen met een van onze therapeuten.

Als jullie eerst naar ons relatieweekend komen, krijgen jullie daar in twee dagen echt inzicht in jullie relatie en geven we ook gereedschappen mee, waarmee je thuis aan de slag kunt. In het weekend zetten de meeste stellen al meteen een paar grote stappen. Het weekend staat ongeveer gelijk aan drie maanden losse gesprekken. Financieel is dat ook meteen een stuk aantrekkelijker.

Als jullie na een tijd besluiten er nog dieper op in te willen gaan, maken we een aantal afspraken voor gesprekken in de praktijk.

Natuurlijk kunnen jullie ook meteen met gesprekken beginnen.

Wij houden onze gesprekken zowel in de praktijk als online. Onze ervaring is dat online therapie net zo goed werkt als face to face.

Wij werken vooral met Imago Relatietherapie; Barbara Cremers en Bas van Raaij zijn gecertificeerde Imago therapeuten; Barbara is ook gecertificeerd Imago Workshop Presenter en biedt de Klinische Imago Opleiding voor therapeuten en coaches aan. Een van de belangrijkste instrumenten die wij gebruiken is de Imago Dialoog. Door deze manier van communiceren wordt de relatie een veilige plaats waar partners emotioneel beschikbaar zijn voor elkaar en alles kunnen bespreken. Beide partners ontdekken weer de eigenheid van zichzelf en de ander en brengen hun onuitgesproken dromen en verlangens onder woorden. Dit zorgt ervoor dat je elkaar op een nieuwe en vaak verrassende manier ontmoet.

Wanneer is voor jou de grens bereikt?

De Imago Dialoog bestaat uit een paar elementen:

Spiegelen

Het eerste dat je leert is hoe je kunt luisteren en spiegelen wat de ander heeft gezegd, in plaats van interpreteren of reageren. Het praten gaat in termen van: “ik heb je iets te zeggen” en “ik zal proberen te kijken of ik je goed begrepen heb”.

Erkennen

Zonder het eens te hoeven zijn met de ander kun je dat wat de ander heeft verteld erkennen door te laten weten dat je kunt begrijpen hoe het voor de ander is. “Het klinkt logisch als je zegt…” of “ik begrijp jouw angst nu, omdat je mij hebt verteld…”

Invoelen

Door zich in te leven in de gevoelens van de ander komt er meer begrip voor elkaar. “Ik kan me voorstellen dat jij je dan verdrietig voelt”.

Spreek af wie de zender en wie de luisteraar/ontvanger is. De zender vertelt op een respectvolle manier wat het gedrag van de ander is dat lastig (of juist heel fijn) is. De ontvanger herhaalt wat de zender gezegd heeft: “Dus als ik beloof om jou te helpen en dat dan toch niet doe, sta je er alleen voor. Klopt dat? Is er meer?” De ontvanger geeft geen eigen reactie, zodat de zender zijn of haar verhaal helemaal kan doen. De zender vertelt wat dit voor haar/hem betekent, wat de behoefte daarbij is en wat nog meer belangrijk is om te zeggen. Als de zender klaar is, is het de taak van de ontvanger om te erkennen en in te voelen (zie hierboven). Dan draai je de rollen om, zodat de ander ook kan zeggen wat er aan de andere kant speelt over dit onderwerp.

Naast de dialoog maken we gebruik van oefeningen, die je steeds bewust laten worden van een ander deel van je relatie of die je helpen je ingesleten patronen op te sporen die belemmerend zijn voor je relatie.

Probeer je relatie te redden
Emotionally focused therapy

Wij werken ook met EFT, waarbij ervan wordt uitgegaan dat juist die psychologische patronen en de manier van omgaan met elkaar het probleem vormen in de relatie en niet de partners zelf. Als je met elkaar contact maakt met de eerder onuitgesproken gevoelens die onder die patronen liggen komen de behoeftes en verlangens die een rol spelen in de relatie weer op tafel en wordt het contact met elkaar weer helder, veilig en intiem.

Wat is onze aanpak

Per email en per telefoon zijn wij bereikbaar om vragen te beantwoorden of een afspraak te maken. Je kunt ook het contactformulier invullen om een afspraak te maken voor een kennismakings- of intakegesprek.

Kennismaking voor weekend

Twijfel je of je deel wilt nemen aan ons relatieweekend? Als je eerst wilt kennismaken kan dat in een vrijblijvend gesprek van een half uur. Wij kunnen ons voorstellen dat je eerst meer wilt weten van onze praktijk en (een van) ons wilt zien voordat je je vastlegt voor een heel relatieweekend. Jullie zijn welkom!

Intakegesprek

In het intakegesprek zien jullie hoe Imago voor jullie relatie werkt. Het gesprek duurt anderhalf uur. Hierin zetten we meteen een eerste stap in de richting die jullie aangeven op te willen gaan. Na dit gesprek besluiten jullie samen thuis of jullie door willen gaan met meer gesprekken of deel willen nemen aan ons relatieweekend. Het tarief hiervoor is € 140,- per uur inclusief btw; voor bedrijven is dit exclusief btw.

Therapiegesprekken

Deze gesprekken zijn altijd voor beide partners. Zo leer je beter te luisteren naar je partner als die over zichzelf vertelt. Soms komt de een iets meer aan het woord dan de ander, maar door alle sessies heen waken wij voor een evenwichtige verdeling. De gesprekken duren anderhalf uur. Het tarief hiervoor is € 140 per uur inclusief btw; voor bedrijven is dit exclusief btw.

De gesprekken worden gehouden in een oude woonboerderij die aan de rand van het prachtige dorp Vilsteren staat, op tien passen lopen van het bos. In het bos kun je vóór het gesprek een wandeling maken om je te concentreren op elkaar of na het gesprek om samen te evalueren. Dit wordt door paren vaak als rustgevend ervaren.

Relatieweekend

Voor een snel inzicht in je relatie en handvatten voor de moeilijke momenten volg je een relatieweekend. Dat kan in een groep van maximaal zeven stellen of alleen met je partner. Lees hier meer over relatieweekenden.

van gast

Wat anderen zeggen

Tijdens en na afloop van de therapiesessies ontvangen ontvang ik vaak reacties die je een goed beeld geven van wat de relatietherapie oplevert. Een selectie van deze reacties kan je hieronder lezen. Om privacy redenen zijn de personen in onderstaande quotes gefingeerd.

Vooral goed leren luisteren naar de ander en vanuit het perspectief van de ander. Prettig om iemand in de buurt te hebben die meekijkt en stuurt. Respectvolle omgang

Erik, vooral goed leren luisteren naar de ander

Er was snel een vertrouwensrelatie tussen Bas en ons. Dit maakte dat ik open durfde te spreken.
Geen ellelange verhalen, kwamen steeds tot de kern. Terwijl er toch ruimte was om alles te zeggen.

Marieke, we kwamen steeds tot de kern

Ik had gehoopt ons huwelijk te redden (of erachter te komen dat scheiden de beste keuze zou zijn), maar nooit verwacht dat het beter zou worden dan ooit tevoren.

Jannie, beter dan ooit tevoren
JannieBeter dan ooit tevoren