Wat is imago relatietherapie?

Imago Relatietherapie is een vorm van relatietherapie waarbij het conflict wordt gezien als een kans om met elkaar te groeien naar een volwassen, bewuste en heerlijke relatie.

Het onbewuste beeld van je ideale partner

In de Imago theorie gaan we ervan uit dat het geen toeval is dat je je aangetrokken voelt door je partner. Het “Imago” is het onbewuste beeld dat ieder zich bij zichzelf vormt van de ideale partner. Het is een samengestelde afbeelding van de mensen die je het meest beïnvloed hebben op vroege leeftijd zoals ouders, broers, zussen, verzorgers. Je zult onbewust kiezen voor een “imago-match”, die positieve en negatieve eigenschappen heeft, die vergelijkbaar zijn met je ouders/verzorgers. En als je denkt: “mijn partner lijkt in niets op mijn ouders”; kijk dan of de manier waarop je partner (geen) contact met je maakt ergens iets vertrouwds heeft met vroeger.

De relatie zelf is de therapie

Als iemand verliefd wordt, lijkt het alsof de aantrekkingskracht alleen te maken heeft met de positieve karaktertrekken van de ander. Maar onbewust voelt diegene zich ook aangetrokken door de negatieve eigenschappen, die verbonden zijn met zijn eigen onvervulde behoeftes uit de kindertijd. In de Imago theorie wordt ervan uitgegaan dat we de pijnlijke onderwerpen uit onze jeugd voor een groot deel kunnen oplossen binnen een toegewijde partnerrelatie. De relatie zelf is de therapie. Onopgeloste pijn uit de jeugd, zoals verlaten voelen, gecontroleerd voelen, schaamte en hulpeloosheid, komen weer naar boven in je relatie. Dit is de kern van de oorzaak van de pijn en het conflict met elkaar. Je partner, je imago match, is vaak de beste persoon om je te helpen helen van deze pijn, omdat hij of zij in emotionele zin vergelijkbaar is met je verzorgers. Bijvoorbeeld: als je met elkaar vecht om de vuile afwas, gaat het daar eigenlijk niet om; het is meer een aanleiding die een dieper liggend conflict oproept.

Als je meer wilt weten over Imago Relatietherapie en de psychologie daarachter lees dan het boek van psycholoog Harville Hendrix: Krijg de Liefde die je wilt.
We werken veel met de Imago Dialoog. Lees hier hoe de dialoog werkt.