Een van jullie is vreemdgegaan en jullie willen het samen verwerken

Een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een liefdesrelatie kan zijn als een van de twee vreemdgaat. Het vertrouwen dat je in je partner had is in één keer verdwenen; op onverwachte momenten lopen je emoties heel sterk op en dit blijft maar zo. Misschien heeft je partner wel erg veel spijt en wil die het liefste deze moeilijke periode achter zich laten, terwijl jij nog nauwelijks bent begonnen aan het verwerken ervan dat je partner dat heeft kunnen doen. Of je partner twijfelt of de relatie wel moet blijven bestaan; terwijl jij eigenlijk graag wilt uitzoeken hoe het zover heeft kunnen komen en hoe jullie je relatie weer kunnen opbouwen.

Vreemdgaan en het samen verwerken daarvan

Eerst begrip en verwerking, daarna opbouwen van jullie nieuwe relatie

Je leest het goed: jullie nieuwe relatie. Vreemdgaan is soms zo ingrijpend dat je de oude relatie, zoals die was, als beëindigd kunt beschouwen. Alles staat op losse schroeven, dus je zult wel de relatie tegen het licht moeten houden om te kijken waar het mis is gegaan; waar zijn jullie elkaar kwijtgeraakt, hoe hebben jullie allebei gereageerd, wat maakte dat een van de twee ontvankelijk was voor een ander en waarom heeft diegene ook echt de stap gezet om vreemd te gaan.

Van daaruit bouw je de nieuwe relatie op door helder naar elkaar uit te spreken wat voor de ene en voor de ander de belangrijkste dingen zijn in een relatie en hoe jullie dat willen gaan vormgeven. Daarbij leer je in de therapie hoe je met elkaar in gesprek blijft, zodat je allebei steeds weet wat er speelt en om dit niet nog eens te laten gebeuren. Ook na vreemdgaan is het heel goed mogelijk om samen te groeien naar een volwassen en ontspannen relatie.