Je wilt een aantal belangrijke dingen uitpraten met jouw moeder

Familiepatronen die zich maar blijven herhalen zijn vaak kwetsend en maken dat familieleden van elkaar verwijderd raken en niet echt met elkaar bespreken wat er speelt. Dit is zo jammer, omdat het juist zo fijn is om elkaar tot steun te zijn en met elkaar de wereld aan te kunnen.

Mature mother asks for forgiveness from teen daughter after quarrel. Focus on teenager

Oude periodes afsluiten

En wat nog mooier is: door met je familie te gaan praten over wat er werkelijk speelt onderling is het mogelijk om oude periodes af te sluiten en een liefdevolle relatie met elkaar op te bouwen. Dit maakt dat jij als moeder, vader, kind, broer, zus boven je schaduw uitgroeit als je ook kijkt naar wat jouw aandeel is in hoe de relatie was.

Het Generatieweekend

Wil je met je moeder, je vader of je dochter of zoon in gesprek in een weekend, waarin je met elkaar in een veilige setting open en eerlijk kunt praten over lastige dingen uit jullie verleden, kom dan naar het Generatieweekend.

Lees over een dochter (57) en haar vader (90).

Barbara heeft mij en mijn vader van 90 begeleidt in een ongemakkelijke situatie die al 25 jaar bestond. Niet dat we niet on speaking terms waren maar er waren dingen gebeurd in het verleden waardoor ik me niet meer op mijn gemak bij hem voelde en terughield. Ik was er wel, maar ik was er niet. Pogingen om dit te klaren waren gestrand en ik had geaccepteerd dat het was zoals het was.
Vorig jaar gebeurde er iets waardoor het besef tot mijn vader doordrong dat hij wat in mij was kwijtgeraakt en dat die oude olifant in de kamer niet vanzelf zou vertrekken. Ik ken Barbara en had al veel over Imago Therapie voor partners gehoord. Ik was daarvan onder de indruk. Barbara wilde onderzoeken of dit ook in familieverband toe te passen is. En verrassend genoeg mijn vader, na een eerste gesprek met Barbara, wilde het ook wel proberen.
Barbara heeft op bijzonder respectvolle en besliste wijze en met gevoel voor verhoudingen en humor een aantal gesprekken tussen mijn vader en mij begeleid. De relatie is veel liefdevoller en zachter, de gesprekken gaan over dingen die er toe doen, de olifant is uit de kamer en de knoop is uit mijn buik.
Ik vind het echt een kwaliteit van Barbara dat ze mijn vader die behoorlijk dominant en autocratisch kan zijn tactisch en met begrip heeft gewonnen voor dit proces. Ze heeft hem het gevoel gegeven dat hij bij haar in veilige handen was, zodat hij het avontuur wel aandurfde. Ik had dat gevoel al. Maar ook voor mij was het wel een stap omdat ik opnieuw langs oude pijn en verdriet moest.
Barbara koos een mooie balans tussen de structuur van Imago Therapie – die ze ook voor mijn vader goed duidelijk wist te maken – en een lossere gespreksvorm. De manier waarop Barbara de structuur van Imago therapie gebruikt brengt veel veiligheid. We zijn in een paar gesprekken heel ver gekomen en hebben oud verdriet op laten lossen. Wat is die manier dan? Inlevend, oplettend, streng en liefdevol tegelijk met een dosis humor zijn de belangrijkste aspecten. Zo is Barbara bijvoorbeeld feilloos in het onderkennen van een impliciet verwijt en weet ze dit met de juiste vraag en een lach weer terug te leggen. Ik heb de begeleiding als heel prettig, veilig en professioneel ervaren en ben heel blij dat mijn vader en ik het hebben aangedurfd en deze kans hebben gekregen en gegrepen. Het is heel fijn om nog wat tijd samen te hebben in een open en geklaard verband. Dat gun ik iedereen. Barbara dank je wel.

Door je aanpak geef je ook een taal (en misschien ook wel structuur) om op terug te vallen. Of om het persoonlijker te maken: Je hebt ons een taal gegeven om op terug te vallen. En die taal gaat met humor gepaard waarmee het ook luchtig kan blijven.